Napelemek

A Napelemes rendszer beszerelése nagy lépést jelent a fenntartható, élhető jövő felé és jelentős mértékben csökkenti az energetikai költségeket.

A Solar PV (napelem) rendszer

Ma a legtöbb energiát fosszilis tüzelőanyagok elégetésével (gáz, szén, olaj, stb.) állítjuk elő. Ezzel szén-dioxidot és más ártalmas gázokat juttatunk az atmoszférába, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz A Solar Photovoltaic (PV) rendszer (magyarul:napelem) a nap fényét alakítja át közvetlenül elektromos árammá - szeméthalmok és káros anyag kibocsátás nélkül. Az így nyert elektromos áram ugyanolyan egyszerűen bevezethető épületeinkbe, mint az elektromos szolgáltató által biztosított áram. A napból nyert elektromos áram használatával csökken a fosszilis tüzelőanyagokra fordított kiadás, illetve csökken a napi környezetterhelés is.

Szigetüzem / hálózatba kötött (átkapcsolásos) rendszer

szigetüzemű - minden olyan elektromos rendszer, amely nincs az áramszolgáltató által kiépített vezetékes hálózatba kötve. A megtermelt áramot akkumulátorokban tárolhatjuk.

hálózatba kötött (átkapcsolásos) - az áramszolgáltató által kiépített vezetékes hálózatba kötött rendszer

Mennyi elektromos áramot képes egy Napelemes rendszer termelni?

A Napelemes rendszer teljesítményét az általa maximálisan termelhető elektromos egységek mennyisége szerint mérjük. (1000 W/m2 napsugárzás erősségnél, 25C fokos környezeti hőmérséklet esetén). Ennek a teljesítménynek mértékegysége a „Wp” (p=peak, csúcs).
A legkisebb rendszer általában 1 kWp teljesítményű. Ez azt jelenti, hogy ideális feltételek mellet a rendszer 1000 watt teljesítményű mindaddig, amíg az optimális feltételek adottak. Mivel Magyarországon a havi átlagfogyasztás 96-144 kWh, ez napi 4-6kWh fogyasztást feltételez, így egy átlagos energia fogyasztását 1db 4-6kWh-s napelemes rendszer teljes mértékben elláthatja. Természetesen nagyobb áramigény esetén nagyobb teljesítményű (felületű) napelem szükségeltetik.

  Építőipar, energetika,
 gyártás és kivitelezés