Napkollektorok

A napenergiával működő vízmelegítők a napsugarak segítségével melegítik a vizet. Egy egyszerű (pl.: simplesolar-compact) vízmelegítő napfénygyűjtő panelekből és egy tároló tartályból áll. A bonyolultabb rendszerek (pl.: simplesolar-separated) kiegészülhetnek szivattyúval, tágulási tartállyal, vezérlő elektronikával, vezérelhető szelepekkel.

A legkorszerűbb rendszerű panelek vákumcsövekből állnak. A „vákumcső” tulajdonképpen két üvegcsőből áll, egy belső és egy külső csőből. A két cső között vákum található, amely megakadályozza, hogy a belső csőben képződő hő a környezetbe visszakerüljön. A vákumcsöveket speciálisan megerősített üvegből készítik. Ez az üveg könnyen átereszti a napfényt és elég erős ahhoz, hogy az időjárási körülményeknek ellenálljon. A napsugárzást a belső cső falán található elnyelő réteg szívja be. Az elnyelő réteg többféle anyagból és kivitelezéssel készülhet, a mai modern rendszereknek többrétegű, szelektív felszíne van, amely nagyon sok napsugarat nyel el, de eközben csak nagyon kis mennyiségű hősugárzást bocsát ki.

Az egyszerűbb rendszereknél a folyadék a vákumcsövekben melegszik fel, majd a felmelegített víz a kollektorból a kollektorok feletti tároló tartályba kerül a termoszifon hatás segítségével. (termoszifon hatás: minél melegebb a folyadék, annál könnyebb, azaz a felmelegített folyadék felemelkedik a csövek belsejében.) Ezen egyszerű rendszerek alapkivitelben a használati melegvíz előállítására alkalmasak. (Kézmosás, fürdés, tusolás, mosogatás). Ilyen rendszer pl. a kínálatunk egy részét képező „simplesolar-compact” rendszer.

A termoszifon rendszer esetében a tartályt és a napfénygyűjtő panelt is a tetőre szerelik fel. Mivel a teljes, vízzel feltöltött rendszer akár több száz kilógrammot is nyomhat, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy a tető elbír-e ekkora súlyt vagy esetleg meg kell erősíteni.
A tartályt a kollektor panelek fölé vízszintesen szerelik fel. A termoszifon hatás elég ahhoz, hogy forgassa a folyadékot a panelből a tartályba kiegészítő szivattyú nélkül is.
Délebbi országokban, illetve olyan területeken, amelyek nincsenek kitéve fagyveszélynek, ott ez a fajta rendszer egész évben használható. Azonban a fagyásra hajlamos területeken, ebben a rendszerben a víz megfagyhat és tönkreteheti azt. Célszerű a fagyveszélyes helyeken a rendszer tökéletes szigetelését megoldani, vagy egyszerűen a vízteleníteni kell a rendszert és csak a kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban használni.

A bonyolultabb (szivattyús, illetve osztott) rendszerekben a vákumcsövekben már nincs folyadék, a hőátvitelről egy rézcső (ún. heat-pipe) gondoskodik. Ez a rézcső vezeti fel a vákumcső belsejében képződő hőt a kollektorfejbe. Ezután a kollektorfejen átáramoltatott folyadék felmelegszik, és beáramlik a tároló tartályba. A tartályban tárolt melegvizet hőcserélőkön keresztül lehet „kivenni” a HMV (használati melegvíz), illetve fűtésrendszer számára. Egy napenergiával működő vízmelegítő akár az egész éves melegvízszükséglet 70%-át is el tudja látni. Azonban még nyáron is előfordulhat néhány egymást követő felhős nap. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs elég napsugárzás ahhoz, hogy kollektor megfelelően fűtse a vizet. Ezért a napenergiával működő vízmelegítő tartálya felszerelhető egy elektronikusan vagy gázzal működő rásegítő szerkezettel, amely beindul, ha nincs elegendő napsütés. Ilyen rendszer pl. a kínálatunkban található simplesolar-separated rendszer.

  Építőipar, energetika,
 gyártás és kivitelezés